TC Kimlik Bilgileriyle İlgili Alınabilecek Önlemler
Geçtiğimiz günlerde hackerler tarafından çalınan 50 milyon kadar vatandaşımızın kimlik bilgileri internete sızdırıldı. Sızdırılan veri aslında 4-5 yıldır sürekli olarak torent sitelerinde paylaşılmaktaydı ve defalarca gündeme düştü. Ancak onca yıl önlem alınmayan ve nerden sızdırıldığı belli olmayan kimlik verilerinin YSK tarafından partilere verilen kimlik bilgileri olduğuda kesinleşti sonradan. O yüzden bu konuyla ilgili sorumlu partilerden birinde veri güvenliği ile ilgili sıkıntılar olduğu belli oldu. Vatandaşların T.C. kimlik numaralarından, adres bilgilerine kadar kimlik bilgileri açık açık hack adı altında internette yayınlandı. Bir sitede sorgulama şeklinde paylaşılan kişisel bilgilerimizle neler yapılabileceği konusunda hepimiz arasında tedirginlik başladı. Paylaşılan veritabanının 2008’de 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsadığı iddia ediliyor. Bu yüzden 1990 yılından önce doğmuş vatandaşların kimlik bilgileri mevcut. Yani 26 yaşından küçük kişilerin kimlik bilgisi bulunmuyor. 2008’de 18 yaşını doldurduktan sonra adres bilgilerini değiştirenlerin kayıtları yenilenmiş durumda değil. Eğer son seçimde ilk defa oy kullanan ve daha yaş olarak küçük olan vatandaşlarımız yer almıyor. Ayrıca son 4 yılda adres değişikliği yaptıysanız eski adresiniz veritabanında yer almakta.
İnternette paylaşılan veritabanındaki bilgilerde şunlar yer alıyordu:
- TC kimlik numarası
- Ad – Soyadı
- Anne adı / Baba adı
- Cinsiyet
- Doğum yılı / Doğum yeri
- Nüfus kayıt yeri
- Açık adres
Elbetteki tek sorun bu değil. Başka bir tehlikeye daha maruz kalabilirsiniz o da telefon dolandırıcıları. Telefonda sizi arayarak, kimlik bilgilerinize, yakınlarınızın isimlerine ve adresinize atıfta bulunarak sizden daha fazla kişisel bilgi paylaşmanızı isteyebilirler veya resmi bir kurumdan arıyor gibi davranarak sizi dolandırmaya çalışabilirler. Dolandırıcılar, 155 gibi Polis İmdat hattına ait numaralar üzerinden bile arıyor gibi yaparak sizden maddi taleplerde bulunabilir. Hiçbir koşulda tanımadığınız kişilerle kimlik veya banka bilgilerinizi paylaşmamalısınız. Adresinize karşı ödemeli kargo gönderilmiş gibi yapılabilir. Bu kargonun bir hediye veya değerli bir gönderi olduğu söylenebilir ve sizden yüklü miktarlarda gönderi ücreti talep edilebilir.
Kimlik bilgilerinizi paylaşmanız ya paylaşılması halinde başınıza gelebilecek sorunlardan bazıları:
- Kredi çekilebilir.
- Kefil olunabilir.
- Şirket kurulabilir.
- Sahte kimlik üretilebilir.
- Banka hesabı açılabilir.
- Para transferi yapılabilir.
- Kredi kartı çıkarılabilir.
- Çek defteri alınabilir.
- Sosyal medya hesapları ele geçirilebilir.
- Elektrik, su ve doğalgaz abonesi olunabilir.
- Uçak ve otobüs bileti alınabilinir.
- SIM kart edinilip hat açtırılabilir.
- Araç kiralaması yapılabilir.
Alınabilecek güvenlik amaçlı önlemler:
- 2010’dan bu yana nüfus cüzdanınızı değiştirmediyseniz, en kısa sürede yenileyin. Kimlik seri numarası ve veriliş bilgileri değişecektir.
- Değiştirdiğiniz nüfus cüzdanınızı banka, GSM operatörleri, resmi kurumlar gibi tüm kayıtlı olduğu yerlerde güncelleyin.
- Belirli aralıklarla e-devlet sisteminden vergi, dava, GSM aboneliği gibi kayıtlarınızı kontrol edin. Şüpheli durumda polise veya savcılığa başvurun.
- Bilmediğiniz yada 155 gibi numaralardan arayarak kendisini polis, hakim yada devlet kurumunda yetkili biri olarak tanıtan kim olursa olsun kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayıp 155 polisi arayarak durumu anında şikayetle emniyet müdürlüklerine bildirip şikayette bulunun. Unutmayın sizi arayan hiçbir polis yada devlet görevlisi sizden kimlik bilgilerinizi talep edemez.
Paylaşılan bu verilerle ilgili umarız en kısa zamanda devlet kurumlarımız ciddi önlemler alır. Haberlerde takip ettiğimiz kadarıyla bazı önlemler alınmasıyla ilgili çalışmalar var ancak neler yapılacağını umarız kısa zamanda görürüz. Tabi ki sosyal medya olsun, telefonla arayan sahtekarlar olsun veya sokakta anket düzenleyen insanlar olsun kimseyle kişisel bilgilerimizi paylaşmamak tamamen bizim ellerimizde.
Not: Torrent sitelerinde hala bu veriler paylaşılmakta. Bu tür verileri bilgisayarınıza indirmekle yasal olarak doğru birşey yapmayacağınızı belirtmekle birlikte kişisel veri diye indirdiğiniz dosyalarda zararlı yazılımlar olabileceğini sakın unutmayın.