Sırtınızda, omzunuzda, göğsünüzde, boynunuzda, bacaklarınızda ve kollarınızda çıkan sivilcelerin nedeni nedir? İşte bu bölgelerde çıkan sivilceler için ne yapılabilir?
Sivilcelerin nedenleri?
Paylaş
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Sivilceler (kist veya akne) dış görünümü olumsuz olarak 2 şekilde etkileyebilir. Birincisi; eğer sivilce yüzünüzdeyse zaten dikkat çekeceği için sıkıntı yaratacaktır, ikincisi ise eğer sivilceyi doğru tedavi etmezseniz iz kalma ihtimali yüksektir.
İz kalmasını istemiyorsanız büyük sivilceleri kesinlikle sıkmaya çalışmayın, cildinizi temiz ve ellerinizi sivilceden uzak tutun. Büyük sivilceler için kurutucu merhemleri reçetesiz olarak eczanelerde bulabilirsiniz. Ayrıca bazı basit ama etkili evde tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Büyük Sivilceler İçin Evde Bakım
Büyük sivilceler için evde tedavi yöntemlerine geçmeden önce cildinizi bu tip sorun yaratan sivilcelerden nasıl koruyabileceğiniz hakkında bir kaç bilgi vereyim. Sivilceler yüzünüzde oluşuyorsa bunun en önemli nedeni cilt temizliğini yeterince yapmamanızdır. Cilt temizliği derken sabah ve akşam yüz yıkamaktan bahsetmiyorum. Cildim tam anlamıyla temiz olabilmesi için cilt gözeneklerinin temizlenmesi gerekir.
Gözenekler tıkanırsa bu bölgelerde sivilceye neden olan bakteriler birikmeye başlar, bir de cildiniz yatkınsa sivilce sorunu önüne geçilemeyen bir probleme dönüşebilir. Buna engel olmak için cildi derinlemesine temizleyen, gözeneklerde biriken yağı ve kiri alan özel yüz yıkama kremlerinden kullanabilirsiniz. Hiç vaktiniz yoksa en azında yüzünüzü bir parça pamuğa damlattığınız tonikle silebilirsiniz.
Cildiniz çok yağlıysa, gün içinde fazla yağı almak için yüz temizleme mendillerinden kullanabilir veya yine tonikle yüzünüzü silebilirsiniz. Sabah kalktığınızda yüzünüzü suyla yıkamadan önce yağı alarak yağın gözenekleri tıkamasını engelleyebilirsiniz.
Bu uygulaması kolay önerileri dikkate alırsanız sivilce oluşumunu azaltmanız mümkün. Şimdi mevcut büyük sivilceler için evde neler yapabileceğinize bir göz atalım.
Evde Sivilce Tedavisi
Öncelikle büyük sivilcelerin çabuk geçmediğini kabul etmek gerekiyor. Hızlı bir çözüm sizi sivilceye elle müdahaleye itebilir ve bunun sonucunda da cildinizde tedavisi çok daha zor sivilce izleri kalmasına neden olabilir. Kendinize en az 10 gün tanıyın. 10 gün boyunca tüm uğraşlarınıza rağmen sivilce geçmiyorsa bir cilt doktoruna veya güzellik uzmanına danışabilirsiniz.
Karbonat: Karbonat cildi temizlemek ve sivilce oluşumu tetikleyen ölü cilt hücrelerini almak için kullanılabilir. Aynı zamanda büyük sivilceleri kurutucu etkisi vardır ancak cildinizin tahriş olmaması için fazla kullanmayın ve mevcut sivilcelere sürerken fazla bastırmayın. Az miktarda karbonatı (1-2 çay kaşığı) suyla (yarım su bardağı) karıştırarak uygulayabilirsiniz.
Yulaf Maskesi: Yulaf maskesi hem fazla yağı alır hem de gözenekleri temizleyerek sivilceleri azaltır. Ayrıca büyük sivilcelere sürüldüğünde daha çabuk kurumasını sağlar. Yulaf maskesi için yulafı azar azar su ekleyerek yoğun bir krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra tüm yüzünüze eşit miktarda yayın ve 30 dakika kadar kurumasını bekleyin. Maske kurudukça cildinizin gerildiğini hissedeceksiniz. Maskeyi çıkarmak için ılık su kullanabilirsiniz. Yulaf maskesini haftada 1-2 kere uygulayabilirsiniz.
Narenciye Suyu: Portakal, limon, greyfurt ve diğer narenciye suları asitli yapılarıyla sivilcenin iyileşme sürecini hızlandırabilir. Örneğin limon suyunu sıktıktan sonra sivilcenin üzerine ve çevresine sürüp yarım saat bekletin. Limon suyunu çıkarmak için ılık su kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı sivilce kuruyana kadar her gün tekrarlayın.
Aloe Vera: Aloe vera sivilcenin hızlı geçmesini ve geçtikten sonra iz kalmamasına sağlar. Bunu sağlamak için her gece yatmadan önce sivilcelere aloe vera jeli sürebilirsiniz.
Yıkama: Yüzünüzü her sabah ve akşam cildi tahriş etmeyen bir temizleyici ile iyice temizleyin. Seçtiğiniz ürünlerde “salisilik asit” bulunursa daha etkili olacaktır.
Göğüsteki sivilceler: Göğüsteki sivilcelerin en yaygın sebebi toz deterjana veya duj jeline alerjik reaksiyondur. Soğuk içecekler, baharatlar ve deniz ürünleri de sebep olabilir.
Çözümü: Bir miktar karbonatlı suyla cildinize masaj yapın. Daha sonra ılık suyla yıkayın.
Boyundaki sivilceler: Sıkı bir yaka cildinize sürtünerek sivilceye neden olabilir. Veya şampuanınıza alerjiniz olabilir. Diğer bir sebep ise tatlı tutkunuz.
Çözümü: Pamuğu limon suyuna batırıp boynunuzu silin. 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın.
Sırttaki ve omuzlardaki sivilceler: Sırttaki sivilceler genellikle sırt çantası kayışlarından veya dar sentetik kıyafetlerden kaynaklanır. Küçük kırmızı sivilceler evdeki temizlik ürünlerine veya kimyasallara bir reaksiyon olabilir. Yağlı yiyecekler ve kızartmalar da sorumlu olabilir.
Çözümü: Haftada bir tuzlu su banyosu yapabilirsiniz. Veya banyo yaptığınız suya 1:2 oranında sirke eklebilirsiniz.
Kollardaki sivilceler: Sindirim sistemi problemleri, deterjanlara alerjik reaksiyon, antibiyotikler kollardaki sivilcelerin sebebi olabilir. Veya mantar enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz.
Çözümü: Mantar enfeksiyonundan kaynaklanmıyorsa patates suyuyla kollarınızdaki sivilcelerden kurtulabilirsiniz. Çiğ patatesi ikiye kestikten sonra problemli bölgeye sürün. 1 saat bekletip yıkayın.
Bacaklardaki sivilceler: Yeterince temiz tutmamak ve vücudu saran sentetik kumaşlar bacaklardaki sivilcelerin en yaygın nedenlerindendir. Bacaklarınızı iyi kesmeyen bir tıraş bıçağıyla tıraş ediyorsanız bu da sebep olabilir.
Çözümü: Duş jelinize ekleyin 5-6 damla çay ağacı yağı ekleyin.