PC & Teknoloji Platformu

Kodi Nasıl Kullanılır?

Günümüz dijital dünyasında etrafımızı onlarca cihaz sarmış durumda. Özellikle eğlence kategorisinde bakacak olursak evde TV, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlardan video müzik film dizi gibi eğlence içeriklerini sıkça tüketiyoruz. Bununla birlikte akıllı televizyonlar, kablosuz hoparlörler, Apple TV ve Android TV gibi yeni nesil cihazlar internete kolaylıkla bağlanabildikleri için son zamanlarda oldukça popüler durumda. Ancak cihaz çeşitliliğinin getirdiği bazı dezavantajlar mevcut. Bu kadar farklı cihazlardan içerik oynatmak için hepsini tek tek çalıştırıp giriş yapmak ve kullanmak gerekiyor. Sizi bu karmaşadan kurtaracak yegane aracı sizlerle paylaşıyoruz; ismi Kodi. Kodi’nin ne olduğunu az sonra anlatacağız ancak Türkiye’den erişim sorunları olabilir. Bunun için sizlere önerimiz var. VPN ile Kodi’yi yüklemek için bu adımları uygulayabilirsiniz. Şimdi gelelim Kodi nedir ne işe yarar ücretli midir gibi kritik sorularınıza. Kodi, en basit olarak TV, video, müzik, fotoğraf gibi medya içeriklerinizi tek bir noktada toplayan ve gösteren açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Android, iOS (jailbreak ile) gibi mobil işletim sistemi platformlarında, Windows, Linux ve Mac’te çalışabiliyor. Kodi, ilk olarak 2002 yılında Xbox Media Player ismiyle piyasaya çıkmıştı. 2014 yılında ise XBMC Vakfı tarafından adı, Kodi olarak değiştirildi. Android ve iOS  mobil cihazlar için KODI App uygulamasını Google Play Store‘dan ve Apple App Store‘dan indirebilirsiniz. Yazılımı Windows masaüstü bilgisayarınıza ya da Mac bilgisayarınıza indirmek isterseniz resmi web sitesi üzerinden kodi.tv ziyaret ederek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Kurulumu yapmak standart bir teknolojisever için hiç zor olmayacaktır.

Peki tamam da Kodi nasıl çalışıyor bütün bu kadar işlevi nasıl yerine getiriyor derseniz biraz bu konuda da size bilgilendirmek isterim. Kodi hangi cihaza sahip olursanız olsun, var olan depolama alanının yanı sıra, cihaza bağlanan bir diskteki ya da ağdaki ve internetteki içeriklere erişebiliyor. Bununla birlikte ön plana çıkan en önemli özelliği ise kütüphane sisteminin var olması. Bunun anlamı hard diskte dizilerin olduğu klasörü cihaza tanıttıktan sonra, gerekli eklentiler de eğer kuruluysa bu klasörleri otomatik tarayarak değişimleri size anında haber veriyor. Yazılım izlediğiniz bölümleri takip ediyor böylece dizinin yeni bölümleri çıktığında da haliyle haber verebiliyor. Ayrıca dizileri sezonlara ve bölümlere göre ayırabiliyor. İstediğiniz birçok dilde dizi ya da film altyazılarını da otomatik olarak indirebiliyor. Eğer TV kartınız varsa Kodi’ye televizyonunuzu da tanımlayabiliyorsunuz. Televizyonu entegre ettikten sonra EPG denilen elektronik program rehberine de erişebiliyorsunuz bunun sayesinde öncesinde hangi kanalda hangi programın olduğunu görüp TV izleme planınızı ona göre yapabilirsiniz. Bu durum diziler için de geçerli, dizilerin yönetmeni, oyuncuları, türü ve yayınlanma yılını görüp bu kriterlere göre arama yapabiliyorsunuz. Tıpkı Netflix gibi dizi ve filmlerin afişlerini de Kodi üzerinden görebiliyorsunuz. Böylece kütüphanenizde dolaşırken şık bir tasarım eşliğinde iyi kullanıcı deneyimi yaşıyorsunuz.

Kodi üst kısımda bahsettiğimiz gibi açık kaynak kodlu bir yazılım olduğundan ana yazılım onlarca eklenti tarafından desteklenmektedir. Bu eklentiler sayesinde üçüncü parti hizmetleri kendi Kodi yazılımınıza kolayca entegre edebilirsiniz. Kodi’de oyun, şarkı sözleri, video, ses, web arayüzü, hava durumu kategorilerinde eklentiler bulunmaktadır. Örneğin scraper eklentiler bir medyanın ayrıntılı bilgilerini çeşitli internet servislerinden çekmenize yarar. Bu bilgiler başlıklar, türler, yorumlar, afişleri içerebilir. Web arayüzü eklentileri de Kodi medya kitaplığını, uzak bir noktadan yani internet erişimi sayesinde taramanıza izin verir.

Kodi aynı zamanda DVR / PVR özellikleri sayesinde canlı yayın kaydetme ve seyretme olanağı da sağlıyor. Size bahsettiğimiz Kodi eklentileri ya da DVR cihazı yardımıyla canlı TV seyredebilir, radyo dinleyebilir, kayıt yapabilir ve televizyon ile yapmak istediğiniz işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Diğer süprizimiz ise Kodi Box yani Kodi kullanmaya karar verdiniz fakat sıkıcı ve uğraştırıcı kurulumlar eklentilerin ayarlarının yapılması gözünüzü korkuttuysa herşeyiyle hazır gelen Kodi Box’lardan satın alabilirsiniz. Bu kutular aynı Apple TV gibi yazılım ve eklentileri kendi içerisinde yüklü olarak geldiği için uzun süreler yazılım ve eklenti yüklemesi için uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Kodi Box direkt TV ve monitöre bağlanan bir cihaz olduğundan tak çalıştır prensibi gibi kullanıma hazırdır. Uygulamalar öncesinde yüklenmiş olduğundan cihazı bağlayıp kullanıma geçebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerez (Cookie) kullanıyoruz. Kabul et Detaylar

0
Would love your thoughts, please comment.x